Bemutatkozás
Események
KHJ

2018. január 20.
Ismét a “női bajok” volt a téma az egészségügyi előadáson.

Aktualitását jelzi, hogy nagyon sok kérdés érkezett az előadóhoz.
A résztvevők a Közel a Part Egyesület közvetítésével szép ajándékot kaptak a L’Oréal vállalattól.

Az Alapítvany az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által meghírdetett NEKEM SZÓL! egészségértés pályázatán III. helyezést ért el a monori roma telepen végzett egészségnevelö munkánk bemutatásával.

2017. július 8. 10 gyermekkel részt vettünk a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok rendezvényei. Kuratóriumi tagunk, Papp János színművész, a Szent György lovagrend tagja, a Lovagi Torna főheroldja segítségével élvezhettük végig a látványos bemutatót.

2017. Június 3. Az idei Sport-és Egészségnapon a gyerekek több sportágban mérték össze erejüket (ping-pong, távolugrás, ugrókötél, csocsó). Több, mint 50 fő jelentkezett a szűrővizsgálatra, ahol vércukor, koleszterin és vérnyomás ellenőrzés, BMI számítás történt.

2017. Február 18. Ismét közös jelmezkészítés volt a Tanodában Tóth Zsuzsanna önkéntes segítségével.

2017. január 28-án a novemberben kiírt rajzverseny eredményhírdetése volt. Két versről lehetett rajzokat készíteni, melyeket a művészek videón, majd személyesen is elmondtak a gyerekeknek. A zsűri tagjai: Doszkocs Zsuzsanna festőművész, Pokorny Lia és Papp János színművészek

A két korcsoport (6-10 évesek és 10-15 évesek) győztes képei

A gyermekek műsorral köszöntötték a zsűrit és a vendégeket

Sikeresen pályáztunk a Szülősegítő szolgáltatások támogatására, melyen keresztül számos fejlesztő és családi programot szerveztünk Monoron.

SPORTNAP

CSALÁDI NAP

Készülődés a farsangra 2016. február

Papp Luca és Tóth Zsuzsa önkéntesek a gyerekekkel együtt készítették a farsangi ruhákat.

Elsősegély tanfolyam:

A 2015/16-os tanév során elsősegély tanfolyamot tartottunk
az általános iskolai korosztály részére,
kéthetente egy alkalommal, minden kedden 14:00-16.0 óráig.
A tanfolyamon a gyermekek elsajátították az elsősegélynyújtás alapismereteit,
az újraélesztés legfontosabb lépéseit.
Dr. Madarasi Anna doktornő és Chrenkó Tímea elsősegély oktató segítségével,
valamint a budapesti AKG Iskola és Gimnázium önkéntes tanulóival együtt
felkészültünk és beneveztünk Az Országos Elsősegély- ismereti versenyre,
5-6. osztályos korosztályban három fiú tanuló:
Székely Áepád, Balog László és Balog Lajos tanulókkal.
A verseny utolsó fordulójában estünk ki, sajnos nem sikerült bekerülnünk a legjobb 8 csapat közé,
de így is nagyon szép eredményt sikerült elérnünk, 133 ponttal.
A tanfolyam első időpontja: 2015.10.06.- és a befejező időpontja: 2016.április 19-e volt.
Az egész eseményt nyílt telepi egészségnappal zártuk, 2016. április 23-án,
Nagyon sok hasznos dolgot sikerült a gyerekeknek elsajátítaniuk.

A Lions Klub szervezésében gyűjtött tartós élelmiszerből 400 csomagot osztottunk ki Monoron

2016. Január 30.

A hónap egészségügyi témája: Nőügyek. Dr. Szép József szülész-nőgyógyász főorvos

2016. Január 30. Tartós élelmiszer Monorra

A nehézlégzés volt a decemberi és januári téma Monoron a Gyermekházban

2015. július 17-én

a nyári betegségekről tartottunk előadást, beszélgetést Monoron
a "Nyitnikék" Biztos kezdet Gyerekház programjához csatlakozva.

2015.04.23-án

az allergiáról tartottunk egészségnevelő előadást Monoron a kisgyermekes édesanyáknak.

2015. március 13-án

a monori egészségnevelő programunk a felnőtt nőknek szólt. Dr. Szép József szülész-nőgyógyász főorvos tartott előadást a nőket érintő gyulladásos megbetegedésekről.

2015. február 16-án farsangi előkészületekben segítettünk a monori roma telepen. Az alapítvány anyagi támogatásával, a Rózsadomb Lions Klub segítségével jelmezeket készítettünk a gyermekek részére, amit a telepi és az iskolai farsangon egyaránt viselni tudnak. A jelmezeket a gyerekek találták ki, a megvalósításban nyújtotunk segítséget.

2014. január 16.

Dr. Szép József szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos tartott egészségügyi előadást a monori fiataloknak.

Asztma Klub Monoron

Egészségnevelés Monoron: A szem betegségei

Farsang Monoron

2014.02.25-én délután a monori Tanoda gyermekeivel közösen jelmezeket készítettünk farsangra.
Előre begyűjtöttük a gyermekek kívánságait, hogy ki, mi szeretne lenni a farsangon, majd önkéntes segítőink (Papp Luca, Tóth Zsuzsa és Rafai Benedek) megvásárolták és előkészítették a jelmezeket. A helyszínen már csak utómunkálatokra volt szükség, melyben a jelmeztulajdonosok is részt vettek. A jelmezkészítés, és a bemutató vidám hangulatban zajlott. Nagyon örülünk, hogy a Tanoda gyermekei az idei iskolai farsangon igényes, ötletes, szépen kivitelezett jelmezekben jelenhetnek meg.

Ezzel párhuzamosan szűrővizsgálatokat (BMI, vérnyomás, oxigén szaturáció, látás, hallás, vércukor) végeztünk a Tanoda gyermekeinél. Külön öröm volt, hogy a helyi védőnők is eljöttek segíteni.

Egészségügyi tanfolyam Monoron

2013. márciusától négy hónapon keresztül havonta egy alkalommal egészségügyi előadást szerveztünk az Eduvital szakmai támogatásával a monori roma telepen élő asszonyok számára. A PowerPoint program segítségével illusztrált előadások után beszélgetés zajlott, kérdések, hozzászólások hangzottak el. Az előadás anyagából a következő találkozáskor öt kérdésből álló tesztet írtak. A négy előadás elhangzása után szóbeli vizsgára került sor, a tizennégy résztvevőből kilencen sikerrel vizsgáztak.

A beszélgetéseken és a vizsgán az asszonyok nagy lelkesedéssel vettek részt, a vizsgára együtt készültek a rendezvénynek helyet adó Gyermekház vezetőjével. Egyértelműen sikeres volt a tanfolyam, láthatóan szívesen tanultak, sok mindent elsajátítottak.

CinkaPanna tehetségkutató Monoron

Kicsiknek-nagyoknak egyaránt nagyszerű élményt jelentett 2013. június 8.-án, az Aprónép Alapítvány által a monori hangárban megrendezett KiMitTud tehetségkutató verseny. A kuratórium elnöke, dr. Madarasi Anna és Papp János színművész már hónapokkal korábban nekifogtak a szervezésnek, s a megmérettetésen szerepelni vágyó gyerekek felkészítésének.

Papp Jánost már az előző évben való bemutatkozásán szívébe zárta a monori gyereksereg, akik rendhagyó órája hallgatóságát alkották a kulisszák mögé is bepillantást engedő előadásában. Lelkesen várták vissza azokra az alkalmakra, melyeken a felkészülésben nyújtott ösztönzést, és szakmai segítséget, csodálatra méltó türelemmel, szeretettel, érzékenységgel bontogatva ki a monori aprónép szárnyacskáit.

A gyermekekre az újdonság erejével hatott nem csupán az előadó-művészet világa, de szubjektíve az a szituáció is, hogy közönségük legyen, akinek figyelme az egyéni (vagy kiscsoportos) produkciókra irányul. A legvagányabbaknak hittek közül többekről kiderült, hogy a megmérettetési helyzetben, a teljesítési késztetettség súlya alatt gátlásokkal kell megküzdeniük, ugyanakkor zárkózottabbnak megismert egyéniségek leptek meg oly fesztelen közlékenységgel, mely meg tudott nyilvánulni ebben a formában. Úgy vált színesebbé a telep élete, hogy sokak eddig rejtettebb arcát is felfedte és megmutatta ez az alkalom.

A versenyhelyzet kidomborította az indulók számára, hogy a részvétel élménye mellett jelen van a felelősség súlya is: szembesültek az arányok az önmaguktól való elvárás-önkritika, s a közönség és zsűri elvárásai-ítéletalkotása közt. Sokaknak szállt el, vagy jött meg éppen így a bátorsága, aminek köszönhetősen interaktívvá vált az esemény forgatókönyve. Végül közel húsz, szélsőségesen kontrasztos színvonalat megjelenítő produkció élvezői lehettünk.

A zsűrit Pap Jánossal, Klein Péterrel és Mészáros Andrással alkottuk, s az Aprónép Alapítványnak és a Rózsadomb Lions Klubnak köszönhetően egyetlen résztvevő fellépő sem távozott üres kézzel, mindenki bátorsága szép ajándékcsomaggal került megjutalmazásra. Az egész telepet bevonzó, hatalmas érdeklődésre szert tevő alkalom legjobbjai a díjkiosztáson további elismerésben részesültek a díjak és oklevelek formájában is. Kimagaslóan nagyszerű, tradicionális elemekben gazdag táncműsorszámot láthattunk Kolompár Lajostól és Viktóriától valamint a 2. osztályos Vidák Mariann Hercitől, saját szerzeményű rap-pelésével nyűgözött le mindenkit a középiskolás Oláh Mihály. Az ugyancsak 2. osztályos Kolompár János és Farkas Máté valamint a Sárközi és Balogh kisfiúk közös éneklésükkel arattak hatalmas sikert. Szép versmondással ajándékozott meg minket az 5. osztályos Farkas Sanyika, s bájos táncuk mellett lenyűgözően szép öltözékükkel ejtettek bennünket ámulatba a "Bella Lányai".

Mellettük még többeket is díjazott a zsűri, mégis azt hiszem, nyertes volt mindenki, aki részese volt ennek a napnak - akár a porond, akár a nézőtér oldalán, mert a derűvel, humorral teli tarka atmoszféra és hangulata kiszakított a mindennapi nehézségek súlyzói alól, felhőtlen örömöt fakasztott sokak szívében. Köszönet érte az alapítvány elkötelezett vezetőségének, tagjainak-, kívánva és bízva benne, hogy még sok hasonló remek esemény szülőivé válnak az ország több pontján is!

Pató Selam, író, újságíró Kisebbségekért Díj 2011.évi kitüntettje

2012.08.14-én

a monori roma telepen Papp János színművész, az alapítvány kuratóriumi tagja tartott előadást a gyermekeknek színházról, versről.

A monori roma szegregátumban történt influenza védőoltási kampány.

A monori Tabán Integrációs Programhoz csatlakozva alapítványunk a Biztos Kezdet Gyerekház munkájában vesz részt, az egészséges életmódra nevelésben nyújtunk segítséget.

Édesség helyett zöldség

Az alapítvány szervezésében Monoron a roma telepen Falus András immunológus,
genetikus professzor előadást tartott Mit öröklünk és mit nem címmel.